Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.01.2024

10% «відкату» від тендеру на ремонті укриття – на Полтавщині підозрюють депутата міської ради, директора комунального підприємства та керівника будівельного товариства (ФОТО)

За процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури повідомлено про підозри депутатові Глобинської міської ради, директору комунального підприємства з Глобиного та керівнику будівельного товариства із Сум.

Особам інкримінують розтрату та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах, легалізацію (відмивання) доходів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, службове підроблення, прохання надати та одержання неправомірної вигоди, а також прийняття пропозиції та надання неправомірної вигоди, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб   (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України).

Відповідно до ст. 481 КПК України повідомлення про підозру депутатові Глобинської міської ради підписав керівник Полтавської обласної прокуратури.

За даними слідства, вказані особи вчиняли неправомірні дії з коштами, виділеними на поточний ремонт укриття, розташованого на території комунального підприємства.

Зокрема, депутат та директор запропонували керівнику товариства надавати їм неправомірну вигоду в розмірі 10% від вартості укладених договорів. Натомість обіцяли забезпечувати перемогу товариства у тендерах.

За такою схемою у червні та липні 2023 року депутат і директор отримали від керівника товариства неправомірну вигоду на загальну суму майже 500 тис. грн.  

Також встановлено, що частину коштів, одержаних злочинним шляхом, депутат використав для придбання автомобіля, який зареєстрував на свою матір.

У грудні директор підприємства та керівник товариства підробили акти виконаних робіт щодо модернізації газової котельні. Як наслідок, з місцевого бюджету товариство отримало майже 2,5 млн грн за роботи, які фактично не були виконані. 

Усім підозрюваним обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застав (наразі керівник товариства та директор комунального підприємства скористалися своїм правом). Окрім цього, директор відсторонений від посади.   

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється ГУНП в Полтавській області, оперативний супровід – УСР в Полтавській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1402