Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.03.2024

Збирали допомогу військовослужбовцям рф – трьох «благодійників» судитимуть, одній повідомили про підозру (ФОТО)

Прокурори Полтавської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальні акти стосовно жінки та чоловіка з Миргородського району та їхньої знайомої з Криму. Родичці подружжя з Києва повідомили про підозру.

Особам інкримінують колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору, вчинені за попередньою змовою групою осіб, поширення матеріалів, в яких міститься глорифікація представників збройних формувань рф, вчинені повторно (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1, ст. 111-2, ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).  

За даними слідства, подружжя, перебуваючи в АР Крим, підтримало анексію півострова та у 2015 році на тимчасово окупованій території заснувало «благодійний фонд», який очолила жінка.

З початком повномасштабного вторгнення подружжя почало допомагати військовослужбовцям держави-агресора, залучивши до роботи у фонді знайому кримчанку та родичку з Києва, яка переїхала до Криму. На своїх сторінках у соціальних мережах вони розміщували банківські рахунки для збору коштів.

Упродовж жовтня 2022 – червня 2023 років «благодійники» придбали та передали збройним формуванням держави-агресора автомобілі, квадрокоптери, продукти харчування, засоби гігієни.

За «заслуги» директорка фонду отримала від представників рф медаль, про яку на своїй сторінці в месенджері написала, що «ця нагорода спільна і вона дуже любить рф та бажає їй благополуччя». Окрім цього, в соціальній мережі жінка систематично поширювала матеріали, в яких возвеличувала військовослужбовців держави-агресора.

Оскільки обвинувачені та підозрювана особи перебувають на тимчасово окупованій території України, їх оголошено у розшук.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальних провадженнях – Управління СБУ в Полтавській області.     

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 528