Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.03.2024

Представницька діяльність прокурорів Полтавщини. У громадян російської федерації та республіки білорусь конфісковано майже 24 га землі на понад 1,8 млн грн

Прокурори Полтавщини вживають заходи представницького характеру щодо припинення права власності громадян російської федерації та республіки білорусь на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, розташовані на території області.

Земельним кодексом України передбачено, що землі сільськогосподарського призначення не можуть перебувати у власності іноземців та осіб без громадянства. Водночас вказані особи можуть набувати у власність такі земельні ділянки в порядку спадкування, проте упродовж року повинні відчужити їх громадянам України.       

Ігнорування вимог законодавства є підставою для конфіскації земельних ділянок у власність держави в судовому порядку.

Упродовж 2023 та початку 2024 років на Полтавщині прокурори  скерували до судів 38 позовних заяв щодо конфіскації земельних ділянок загальною площею майже 119 га і вартістю понад 6 млн грн.

Судами області постановлено рішення про задоволення позовних вимог прокурорів у 15 справах. Загальна площа земельних ділянок – майже 37 га, вартість – понад 3 млн грн.

Наразі реально виконано 8 судових рішень – конфісковано майже 24 га землі вартістю понад 1,8 млн грн. Право власності на земельні ділянки зареєстровано за державою в особі ГУ Держгеокадастру у Полтавській області.

Інші позови перебувають на розгляді.

Робота на вказаному напрямі триває.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 684