Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.05.2024

Земельне шахрайство на мільйони, вимагання та скоєння інших злочинів – викрито учасників організованої групи та їхніх пособників (ФОТО)

Правоохоронці Полтавщини припинили діяльність організованої злочинної групи, що «спеціалізувалася» на заволодінні земельними ділянками шляхом підроблення та використання державних актів на право приватної власності на землю та інших злочинах.

Очолював групу колишній радник ексміського голови одного з населених пунктів Полтавщини. До складу групи він залучив депутата Полтавської районної ради та мешканку Полтавського району. Сприяли діяльності групи ще 3 місцевих жителів.   

За даними слідства, упродовж квітня-листопада 2023 року учасники групи та їхні пособники підробляли бланки державних актів на право приватної власності на землю, використовуючи анкетні дані підставних осіб, архівні рішення сільських рад початку 2000-х років, а також номери вже зареєстрованих актів. У подальшому вони виготовляли технічну документацію та вносили відомості до відповідних державних реєстрів.

Надалі організатор та його довірені особи укладали з фіктивними власниками паїв нотаріально засвідчені угоди купівлі-продажу, щоб мати можливість вільно розпоряджатися земельними ділянками.

У такий спосіб учасники організованої групи заволоділи 28 земельними ділянками загальною площею майже 95 га, спричинивши Кобеляцькій міській територіальній громаді збитки на загальну суму понад 4,2 млн грн.

 

Окрім цього, досудовим розслідуванням встановлено інші епізоди злочинної діяльності організатора групи.

Зокрема, упродовж 2020-2023 років він вимагав від одного з фермерів та представників 2 товариств фіктивні борги. Також  організатор та його спільниця (мешканка Полтавського району) підробляли документи та переоформлювали на себе транспортні засоби потерпілих та частки статутних капіталів у бізнесі.  

Для подолання опору суб’єктів господарювання організатор групи не лише погрожував, а й вдавався до реальних дій. Зокрема, щоб змусити потерпілих виконати «боргові зобов’язання», він організував підпал автомобіля одного з потерпілих та ангара із сільськогосподарською технікою, що належали фермеру.

Унаслідок таких дій упродовж вказаного періоду суб’єктам господарської діяльності спричинено майнову шкоду на загальну суму понад 18 млн грн.

Наразі організатору злочинної групи та 5 фігурантам щодо махінацій із землею повідомлено про підозру за:  

ч. 5 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, організованою групою);

ч. ч. 1, 4 ст. 358 КК України (підроблення та використання завідомо підроблених документів).

Окрім цього, організатор підозрюється у скоєнні злочинів за:

ч. ч. 2, 4 ст. 189 КК України (вимагання, вчинене з погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, а також, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах);

ч. 2 ст.194 КК України (умисне знищення або пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу);

ч. 3 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом).

Спільниці організатора інкримінують ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 289 КК України (пособництво у незаконному заволодінні транспортним засобом).

Також за клопотанням слідчого і прокурора організатору обрано запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави.

Іншим учасникам групи та їхнім пособникам – застави та домашній арешт.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Слідчі дії здійснюються ГУНП в Полтавській області, оперативний супровід – УСБУ в Полтавській області.

Акцентуємо увагу мешканців Кобеляцької громади, які постраждали від неправомірних дій учасників групи, про можливість звернення до слідчого управління ГУНП в Полтавській області – 0667977700 або Полтавської обласної прокуратури - (0532) 56-30-03 із відповідними заявами.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури

 

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 546