Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Інформація про вжиті прокуратурою Полтавської області заходи щодо протидії корупції за 2011 рік (згідно вимог ч.1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»).
 
 
 
        Інформація про вжиті прокуратурою Полтавської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень за 2011 рік (згідно вимог ч.1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»).
 
 
 
        Прокуратурою області постійно вживаються заходи щодо підвищення ефективності діяльності у сфері реалізації нового антикорупційного законодавства. Спільно з іншими правоохоронними органами в межах повноважень, визначених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», задля виконання пріоритетних завдань, визначених Президентом України, Генеральним прокурором України вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на запобігання і протидію корупції.
           Унаслідок вжитих наглядових та організаційних заходів рівень досудового слідства у кримінальних справах про злочини, пов’язані з корупцією дещо підвищився.
           Зокрема, протягом 2011 року слідчими органів прокуратури області порушено 58 кримінальних справ зазначеної категорії стосовно 59 осіб. За наслідками розслідування 56 кримінальних справах направлено до суду в порядку ст. 232 КПК України, а 2 кримінальні справи закрито провадженням на підставі  п.2 ст. 6 КПК України.
          Органами прокуратури області виявлено непоодинокі випадки зловживань посадових осіб органів місцевого самоврядування під час прийняття рішень щодо надання земельних ділянок у власність громадянам та підробки таких рішень.
            Минулого року у сфері земельних відносин з ознаками корупції порушено 8 кримінальних справ.
            Так, прокурорською перевіркою встановлено, що службові особи однієї із сільських рад, склали та видали рішення сесії, до якої внесли завідомо неправдиві відомості про надання 11 громадянам дозволів на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право на земельну ділянку. В подальшому, з метою протиправного надання у приватну власність зазначеним громадянам земельних ділянок із земель комунальної власності, службові особи сільської ради підробили рішення сесії сільської ради, до яких внесли завідомо неправдиві відомості про прийняття рішень про затвердження технічної документації для посвідчення права власності на земельні ділянки 11 громадянам для ведення особистого селянського господарства.
           Внаслідок таких протиправних дій посадовців сільської ради перелічені громадяни, серед яких секретар та землевпорядник сільської ради та їхні родичі, незаконно набули право приватної власності на землі комунальної власності загальною площею 21,4 га та отримали державні акти на право власності на земельні ділянки площею 1,5 – 2 га кожний, загальною вартістю 322 тис. грн.
          За вказаним фактом 12.10.2011 року органами прокуратури області порушена кримінальна справа відносно службових осіб сільської ради за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України, слідство у якій триває.
         Протягом минулого року органами прокуратури області порушено 8 кримінальні справи з ознаками корупції відносно посадовців районних державних адміністрацій.
         Так, органами прокуратури області порушена кримінальна справа за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України  щодо службових осіб одного із районних відділів Держкомзему та районної держадміністрації в Полтавській області, які зловживаючи службовим становищем, умисно, в особистих інтересах та в інтересах третіх осіб, всупереч встановлених Законом України «Про місцеві державні адміністрації», Земельним Кодексом України та іншими нормативно-правовими актами порядку, шляхом службового підроблення, передали для реєстрації в один із районних відділів Полтавської регіональної філії «Центр державного земельного кадастру» 3 договори оренди земель. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок площами  23,84 га,  29 га та 29,7 га складає відповідно 279964 грн., 333930 грн., та 315573 грн.
 
На даний час у справі провадиться досудове слідство.
 
          По закінчених провадженням кримінальних справах, що перебували в провадженні слідчих органів прокуратури, встановлено збитків на загальну суму 636966 тис.грн., з  яких відшкодовано в ході досудового слідства 563061 тис. грн., накладено арешт на майно на суму  672 325 тис. грн. та заявлено позов на 25 тис. грн.
 
         У 2011 році в провадженні слідчих відділу розслідування особливо-важливих справ та злочинів, вчинених організованими групами і злочинними організаціями СУ УМВС України в області перебувало 2 кримінальні справи з ознаками корупції, які закінчені розслідуванням та направлені до суду в порядку ст. 232 КПК України.
Слідчим відділом УСБУ в Полтавській області порушено та прийнято до провадження 1 кримінальну справу про злочин з ознаками корупції, яка за наслідками розслідування направлена в порядку ст.232 КПК України до суду.
За матеріалами ВВБ при ДПА в Полтавській області УВБ ДПА України протягом 12 місяців 2011 року порушено 2 кримінальні справи із ознаками корупційних діянь.
          Торік у провадженні правоохоронних органів області кримінальні справи щодо корупційних діянь, вчинених у складі організованих груп та злочинних організацій не перебували.
         У 2011 році місцевими судами Полтавської області розглянуто 56 кримінальних справ про злочини, пов’язані з  корупцією, стосовно 59 осіб, із них: 40 кримінальних справ стосовно 43 осіб розглянуто з постановленням обвинувального вироку, 15 кримінальних справ стосовно 15 осіб закрито з нереабілітуючих підстав;
        Удвічі збільшилась кількість засуджених службових осіб органів місцевого самоврядування, а також керівників, спеціалістів відділів та управлінь райдержадміністрацій та прирівняних до них.
Серед засуджених за злочини з ознаками корупції: 11 службових осіб органів місцевого  самоврядування, у тому числі 4 категорії – 6 осіб, 5 – сільські  голови; 1– керуючий справами виконкому міськради), 5 категорії –1 (секретар сільської ради), 7 категорії – 4 (3 –землевпорядники сільських рад, 1– бухгалтер сільської ради); голова райдержадміністрації – 1 особа 3 категорії державної служби; керівники та спеціалісти відділів та управлінь райдержадміністрації та прирівняні до них – 4 особи :  по одній особі 5 та 6 категорій державної служби,  2 особи  – 7 категорії; спеціалісти відомства обласного підпорядкування (Державної екологічної інспекції у області, інспекції Держтехнагляду у області, Державна інспекція з контролю за використанням земель у області ) – 5 осіб  6 категорії державної служби. 
         У 2011р.по вказаних кримінальних справах у розрізі статей КК України засуджено за:
         -  ч.2 ст.368 КК України  –  8 осіб;
         -  ч.1 ст.368 КК України – 2 особи,
         -  ч.2 ст.364 КК України  –  2 особи;
         -  ч.3 ст.364 КК України – 12 осіб;
         -  ч.1 ст.365 КК України  – 3 особи;
         -  ч.3 ст.365 КК України – 1 особа;
         -  ч.2 ст.366 КК України  – 2 особи; 
         - ч.1 ст.366 КК України – 3 особи;
         - ч.1 ст.190 КК України – 1 особа,
         - ч.1 ст.191 КК України – 1 особа,
         - ч.2 ст.191 КК України – 3 особи,
         - ч.3 ст.191 КК України – 3 особи;
         - ч.2 ст.15, ч.5 ст.191 КК України – 1 особа;
         - ч.2 ст.15, ч.4 ст.27, ч.4 ст.369 КК України – 1 особа.
        У справах про корупцію в 2011 році  засуджені: до реального позбавлення волі – 10 осіб, до позбавлення волі із застосуванням ст.75 КК України –  21 особа, до обмеження волі із застосуванням ст.75 К України – 4 особи, до позбавлення волі із звільненням від покарання на підставі ст.49 КК України – 1 особа, звільнено від покарання на підставі ч.4 ст.74 КК України – 1 особа, до штрафу – 3 особи, до арешту – 1 особа та 1 особа засуджена з одночасним застосуванням ст.75, ст.69 КК України, на даний вирок подано апеляцію, яка перебуває на розгляді у суді.
Завдяки принциповості державних обвинувачів у відстоюванні власної процесуальної позиції, об’єктивної оцінки прокурорами та судами даних про особу засуджених, тяжкість та суспільну небезпеку вчинених ними злочинів, більш, ніж у півтора рази, зросла кількість засуджених за вчинення корупційних злочинів до позбавлення волі (з 19 до 32) та кількість корупціонерів, засуджених до реального відбування цього виду покарання (з 7 до 10 ).
        Майже у півтора рази більше засуджених позбавлені права обіймати певні посади  або займатись певною діяльністю (36 осіб проти 25 у 2010), та тих, чиє майно конфісковане у власність держави (8 проти 6 у 2010).
Прокуратурою області зосереджена увага на вжиття вичерпних заходів по відшкодуванню збитків, заподіяних корупційними діяннями.
Протягом 12 місяців 2011 року прокурорами у кримінальних справах із ознаками корупції заявлено 3 позови про відшкодування збитків, заподіяних  злочинами, які задоволено на загальну суму 113 тис. грн.
Минулого року правоохоронними органами Полтавської області направлено в суди 44 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, складених відповідно до вимог Закону України „Про засади запобігання і протидії корупції”.
Протоколи складено за ст. 172-2 КУпАП (21), ст. 172-3 КУпАП (11), ст. 172-4 КУпАП (10), ст. 172-7 КУпАП (4),  ст. 212-3 КУпАП (1).
Упродовж 12 місяців 2011 року до суду правоохоронцями області направлено протоколи стосовно посадових осіб місцевого самоврядування 4 категорії (3 протоколи), 5 категорії (1), 6 категорії (1), державних службовців 4 категорії (1), 6 категорії (1), працівників міліції (4), працівника УМНС (1), посадових осіб юридичних осіб публічного права (2), військовослужбовців (4), судді (1).  
Торік судами Полтавської області розглянуто 38 протоколів, за якими притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу 37 осіб.
Органами прокуратури області протягом 12 місяців 2011 року складено та направлено до суду 25 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, з яких судами  розглянуто 21. В усіх протоколах відповідних осіб визнано винними у вчиненні адміністративних корупційних правопорушень та накладено стягнення у вигляді штрафів з конфіскацією неправомірно отриманої винагороди.
До відповідальності притягнуто у тому числі 4 працівника міліції, 1 працівник районного відділу УМНС в області, 1 працівник державної кримінально-виконавчої служби, 1 державного службовця 5 категорії 11 рангу та 1 посадову особу органу місцевого самоврядування 4 категорії 7 рангу, 2 службові особи інших органів державної влади, 2 юридичні особи публічного права.
Працівниками УБОЗ УМВС України в Полтавській області протягом 12 місяців 2011 року складено і направлено до суду 6 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, із яких судами розглянуто 4, до відповідальності у вигляду адміністративного штрафу притягнуто 3 посадові особи юридичних осіб публічного права, 1 справу закрито у зв’язку з відсутністю складу правопорушення (Калюжний В.С. за ст. 172-2 КУпАП).
 Працівниками ВБКОЗ УСБ України в Полтавській області складено і направлено до суду протягом 12 місяців 2011 року 11 протоколів, із яких розглянуто 8. Притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 4 посадові особи органу місцевого самоврядування (3 особи 6 категорії 12 рангу та 1 особу 4 категорії 9 рангу), 1 суддю, 1 особу збройних сил України.
Працівниками ВВБ при ДПА в Полтавській області УВБ ДПА України протягом 12 місяців 2011 року  складено і направлено до суду 2 адміністративні корупційні протоколи, які судом розглянуто з накладенням на правопорушників адміністративних стягнень у вигляді штрафу.
Сума завданих за 12 місяців 2011 року адміністративними корупційними правопорушеннями збитків складає 3909 грн., із них по протоколах, складених органами прокуратури на суму 558 грн., органами внутрішніх справ – 2079 грн., служби безпеки – 1272 грн.
Відшкодовано  збитків на суму 448 грн., із них по адміністративному протоколу, складеному органами прокуратури – 340 грн., органами внутрішніх справ – 108 грн.
Слід зауважити, що після набрання чинності Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції” органами прокуратури області вжито відповідні заходи координаційного і організаційного характеру з метою забезпечення належної протидії корупції.
Зокрема, 08.07.2011 року  організовано та проведено семінар за участю працівників органів прокуратури області з питань застосування нового антикорупційного законодавства.
28.07.2011 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області щодо стану боротьби з організованою злочинністю та корупцією.
Також, 30.09.2011 проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області з питань стану протидії злочинам та корупційним проявам у бюджетній сфері.
Рішенням координаційних нарад визначено конкретні узгоджені заходи, направлені на подолання проявів адміністративної та кримінальної корупції в області.
 
 
 
        
                  
          
        
 
 
 
        
 
 
 
 
 
 
 
кількість переглядів: 75374